Како најмал од сите компактни финишери, со минимална ширина на асфалтирање од само 1,10 m, освојува нови области за примена во градската и урбаната изградба на патишта и улици (пример: асфалтирање помеѓу трамвајски или железнички линии. Уникатниот 2-платформски концепт, исто така, го прави идеален за употреба во многу ограничени области како што се пешачки метроа и тесни коридори
BOMAG го разви моделот BF 200 за да ги задоволи потребите за изградба на патишта во градските центри. Неговата променлива ширина на асфалтирање и двете различни висини на работната платформа, овозможуваат флексибилно прилагодување кон урбаните услови.
Ширината на асфалтирање започнува од 1,10m и може да се прошири постепено до ширина од 3,40m
, за многу кратко време благодарејќи на докажаниот Quick Coupling систем со брзи спојки. Исто така, благодарение на ефикасната Magmalife технологија на греење на даската овозможува брзо и рамномерно загревање. Сето ова овозможува финишерот BF 200 да постигне максимален капацитет на поставување асфалт од 200 t/h. Машината исто така може да се транспортира во рамки на дозволеното и со прикачени продолжетоци.

 

Уникатната карактеристика на BF 200 е неговата минимална ширина на асфалтирање од 1,10m. За прв пат, ова овозможува асфалтирање помеѓу железнички или трамвајски пруги со финишер. Новиот мини финишер на BOMAG успешно се справува и со другите вообичаени сценарија во урбаното асфалтирање, значително подобрувајќи го квалитетот на асфалтот во градот – особено во области кои претходно можеа да бидат “асфалтирани” само рачно.

KUBOTA моторoт од 55 kW обезбедува доволна моќност и истиот веќе го исполнува Европскиот стандард за емисија на гасови – Ниво 5 (Stage V). Ова ја прави машината ефикасна во однос на потрошувачката и во исто време иновативна инвестиција, бидејќи усогласеноста со стадиумот V значи дека веќе ги исполнува стандардите за емисии што се бараат во 2020 и понатака.

BF 200 се одликува и со практичниот BOMAG ECOMODE систем за намалена потрошувачка. Активното управување со моторот автоматски ја прилагодува брзината на моторот и обезбедува моќност кога е потребно. Друга предност не е само намалената потрошувачка на гориво и емисијата, туку и пониското ниво на бучава, особено во урбаните средини.

Прегледност и Ергономија.

Новиот и уникатен дизајн на платформата со 2 нивоа му овозможува на операторот да избере помеѓу две позиции со различни височини. Повисоката платформа обезбедува одличен целосен поглед врз бункерот и останатите делови, додека долната платформа  му дозволува на операторот удобно да стои исправено и заштитено во урбаните средини, дури и кога работи во затворен и тесен простор.

Работникот има целосен преглед на двете страни благодарение на двaта контролни џојстици лево и десно. Ова значи дека финишерот BF 200 може да се контролира ергономски и прецизно од лево и од десно, во зависност од тоа на која страна треба да се следат асфалтните ивици.